Nyskriven fars lockar till skratt

Även i år kommer skratten att eka i den 400 år gamla Gästabudssalen på Löfstad slott. Men till skillnad från de tidigare uppsättningarna av klassiker som Moliere och Holberg blir det nyskrivet av Eric Åkerlund och nyligen bortgångna Torgny Lindgren.

Girigheten har många ansikten och i årets sommarteater intar den smutsiga drivkraften ytterligare nya skepnader genom de åtta karaktärerna i farsen Ringleken, som just nu spelas på Löfstad slott. Pjäsen som är en klassisk slapstick kom att bli Torgny Lindgrens sista verk innan han gick bort tidigare i år och är frammejslad tillsammans med Eric Åkerlund.

– Jag satt tillsammans med Torgny Lindgren i hans prästgård hemma i Rimforsa i februari och han var väldigt nöjd med pjäsen. I och med hans bortgång känns det särskilt ansvarsfullt att få framföra den här i sommar, säger regissören Göran Sarring.

Komedi med allvar

Sommarens 21 föreställningar kantas av misstro, lurendrejeri och förvecklingar och är redan i full gång.

Ringleken består av 16 korta scener och har sitt ursprung i Commedia dell”arte, det vill säga mitt emellan komedi och tragedi. Scenerna utspelar sig kring ett märkligt rånbyte, som innehåller allt ifrån existentiella frågor till hela den samlade världspolitiken, beroende på vilken karaktär som försöker lägga vantarna på bytet.

Utlovar mycket skratt

Saring har producerat sommarteater under tio år, det här är den femte på Löfstad slott. Årets ensemble består till 75 procent av nya skådespelare. Nicolas Silfverskiöld, Ida Breimo och Willy Boholm är nytillkomna medan Yvonne Lundeqvist är veteranen i gruppen.

– Det som är speciellt med den här pjäsen är att den aldrig tidigare har spelats. Vi har kunnat göra den helt till vår egen. Sedan är det fantastiskt att få spela i den här salen med så mycket historia, säger Yvonne Lundeqvist.

Sarring vågar redan på förhand utlova en hel del skratt.

– Publiken kommer att få något att skratta åt. Många kommer skaka på huvudet och undra vad det egentligen är som de ser, säger han.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *