I en källare alldeles intill Kristinaplatsen i centrala Norrköping finns Östergötlands enda yogautbildning. Strax står den första kullen redo att ge sig ut i verkligheten. Nu planerar initiativtagarna Kia Dock och Tina Hedrén att utbilda fler adepter i yogaformen Seasonal yoga.

Antalet yogautövare blir allt fler och idag är yogan mer populär än någonsin tidigare. I höstas drog Kia Dock och Tina Hedrén igång länets första yogautbildning med Seasonal yoga, som är en form av Hathayoga.

– Här plockar vi in de olika årstidernas energier och funktioner i de flödande yogapositionerna, säger Kia Dock.

Hon förklarar med våren som exempel.

– Då händer det saker i naturen och då är det också mycket kraft och energi i yogan. På vintern och hösten är yogan lugnare, precis som naturen går ner i varv då.

Mer än positioner

I snart fyra år har hon drivit Kias Body in Balance vid Kristinaplatsen. Utbildningen, som hon leder tillsammans med Tina Hedrén, omfattar 200 lärarledda timmar. Det tar ett år att utbilda sig till yogalärare, men det är inte bara olika positioner som ska övas in.

– Vi fördjupar oss bland annat i yogans filosofi, de inre organens funktion och kost. Det handlar om att skapa en helhet, säger Kia.

Snart avslutar de första deltagarna sin grundutbildning och redan nu är ansökan öppen för den andra omgången som startar i höst. För dem som snart ska examineras kommer Kia och Tina att starta en påbyggnadsutbildning.

Intresse som växer

– Intresset för yoga är stort och det märker vi av här också. Efter utbildningen kommer många att starta en egen verksamhet och hålla klasser, men det finns också de som bara vill göra det här för sin egen skull och kunna fortsätta att praktisera på egen hand, säger Kia.

Efter att ha blivit godkänd kan man bli internationellt certifierad genom den ideella organisationen Yoga alliance.

Både Kia och Tina har mångårig erfarenhet av yoga och har betraktat yogans utveckling från flumstämpel till en accepterad träningsform som tagit sig in på både gym och arbetsplatser.

– Jag tror yogan har blivit så populär för att fler upptäcker att den behövs. Vi lever rätt krävande liv och behöver pauser för återhämtning, säger Kia. 

Hatha Yoga

Hathayogans mjuka, fysiska positioner (asanas) hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer som exempelvis ashtanga vinyasa. Positionerna kombineras med andningsövningar (pranayama) och olika meditationstekniker för att uppnå balans mellan kropp och sinne.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *