Klassiska farser på ett nyskapande vis, det är vad teatergruppen Kulturaktörerna bjuder på när de årligen intar Landeryds hembygdspark. Den här gången är det Stefan & Krister-föreställningen ”Där fick du” som ska fylla sommarscenen med skratt och glädje. – Vi vill skapa en tradition här ute, säger medlemmen och skådespelaren Rebecka Dellskog.

Det var för fem år sedan som hon, tillsammans med ett gäng teaterkollegor, bestämde sig för att prova sina egna vingar och göra verklighet av de drömmar och mål som de alla hade. De skapade Kulturaktörerna, först med visionen att sätta upp en egenskriven musikal på Ekenäs Slott, en vision som fortfarande lever kvar, men där och då valde de att börja i en mindre skala, något som har fallit väl ut.

Teatertradition

– Vi kände att vi ville bygga upp någonting innan vi gav oss på vår stora produktion så jag och Jenny Andreen började med dockteater. Vi valde tre folksagor som vi skrev musik till och sedan tillverkade vi kasperdockor till föreställningen som gick av stapeln vid Dahlbergs Café i Gamla Linköping. Det höll vi på med i två år ungefär, därefter hamnade vi här ute i Landeryds hembygdspark, berättar Rebecka och kollegan Jocke Gustavsson fyller i:

– Det finns en teatertradition här ute och jag själv var inblandad när Jippi Kulturproduktioner var aktiva och satte upp sina större produktioner. Det initiativet tog ju tyvärr slut, vilket vi i Kulturaktörerna tyckte var synd, så vi bestämde oss för att ta över och redan från första året gick det betydligt bättre än vad vi hade räknat med.

Modernare fars

Under sommaren år 2014 satte gruppen upp sin första fars i hembygdsparken, ”Hemvärn och Påssjuka”, och därefter har verksamheten växt och fått allt större uppmärksamhet. Premiären följdes upp av klassikerna ”Söderkåkar” och ”Fars Lille Pojk”, men i år har Kulturaktörerna valt en mer modern fars, nämligen Krister Classons ”Där Fick Du”, som blev en succé med buskisduon Stefan & Krister i slutet av 1990-talet. Årets föreställning har premiär den 12 augusti och spelas totalt åtta gånger fram till den 27:e samma månad.

Stort ansvar

– Vi känner ett stort ansvar för att hålla den här typen av teater vid liv, men också för att låta formen utvecklas med åren. Något vi ofta diskuterar är genusfrågorna, i farserna är kvinnorna ofta med för männens skull, men vi försöker att ändra på det och få en mer modern balans. Därför har vi valt att lägga till en kvinnlig karaktär i årets föreställning, berättar Rebecka och avslutar:

– Vi vill även skapa en tradition här ute i hembygdsparken, sommarteatern ska vara en självklarhet. Linköping behöver det.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *